Nepal dag 12, Chitwan Kano & Jeep

Vandaag het eerste bezoek aan Chitwan National Park. Het is nog vroeg als we in de kano stappen. De zon komt net op en de kano’s zijn uit één stuk hout gehakt. Ze zijn dan weer wel stabiel gelukkig en het water voelt aangenaam koud aan. Omvallen is dus geen aanrader. De stoeltjes zijn wat houterig maar gelukkig is er wel een rugleuning. Sterker nog de rugleuning is het enige herkenbare aan de stoel 😉 De kano bestuurders staan, ala venetië met een lange stok achterop om de kano vooruit te duwen.
Een bijzonder landschap drijft aan ons voorbij en we zien vooral veel vogels. Heeel veel vogels wat na een tijdje wel gaat vervelen. De mooiste vogel is ook meteen het meest aanwezig en is de ‘king fisher’ ook wel bekent als de ijsvogel. Het lijkt erop dat zij nesten in holen langs het water. We komen onder andere nog kariboes en lepelaars tegen. Leuk en rustgevend maar toch ook een beetje saai.

Onze volgende activiteit is een bezoek aan het ‘Sauraha Elephant Breeding Centre’. Dit schijnt een van de 2 broedcentra’s te zijn voor de olifanten. Deze worden, zoals we allemaal wel weten, bedrijgt en Nepal is daar geen uitzondering op. In dit centrum houden ze enkel vrouwtjes olifanten en er word vrij veel geworpen. Op het moment dat wij er waren er een aantal jongen. Heel bijzonder was de tweeling die er was. Schijnbaar is dit ook een zeldzaamheid en zeker weten heel schattig. Overigens komt het center wel een beetje primitief over. Vooral kettingen aan zware balken en dergelijke. Ook al lijkt het niet dat de dieren verveeld zijn. Wel een bijzonder verhaal is dat er enkel dames worden gehouden. Zo af en toe komen er mannetjes olifanten uit het natuurpark naar binnen gewandeld, dwars door het hek, en bevruchten zij de dames.

Het volgende onderdeel op het programma is een jeep safari. Terug naar het hotel en daar vandaan het water over naar de jeeps. Uiteraard ging er weer een hele groep tegelijk weg maar gelukkig ging elke groep zijn eigen weg. De jeeps zijn overigens erg krap. Zo krap dat wij van mening waren dat het niet met zoveel mensen in een jeep past. Na de vraag hoeveel zo’n jeep kostte waren we er heel snel uit, wij nemen er nog 1 bij 😛 De chauffeurs snapten het niet maar het werd geregeld. Nu we lekker ruim konden zitten gingen we onderweg.
Een mooi bos/woud met allerlei begroeiing. Een aantal grote termiet nesten die ik nog nooit had gezien. af en toe een hertje en een uitkijk punt. Opvallend waren ook de checkpoints bemand door het leger, of iets wat daarop lijkt. Vermoedelijk anti stroperij maatregelen, het zag er erg serieus uit in ieder geval. In het park blijken ook veel krokodillen aanwezig. De gids kon die beesten heel wat beter herkennen dan wij. Ik snap nu wat er met camouflage word bedoeld 😉 We bezochten ook nog een ‘crocodile orphan house’ met heel veel jonge krokodillen op een te klein stukje hok. Bijzonder, zielig en het nut ontging ons een beetje.
Chitwan is vooral bekend door de vele neushoorns. We hebben ze ook gespot hoor, nou ja, vooral de ruggen van die dieren. Vanuit een uitzichtstoren konden we ze zien tussen het hoge gras. De toren was alleen zo stevig dat het nogal heen en weer zwaaide zodra er meer dan 1 iemand op stond. Best wel eng dus. En die ruggen vielen wel wat tegen moet ik zeggen.
Wat dan weer wel een avontuur was was de bosbrand. We reden opeens een soort mist in die duidelijk rook naar vuur. De gidsen waren dit ook niet gewend zo bleek aan hun reactie. Rustig aan werd er doorgereden tot er een golf(je) van dieren ons tegemoed kwamen rennen. Hert achtigen, konijnen en wat er nog meer in het bos leeft. Een stukje verder bleek waar zij voor op de vlucht waren, vuur…. Gelukkig niet een te groot vuur, de bomen gingen niet de fik in, enkel de grond vegetatie. Uiteindelijk toch door gereden door een best heel erg heet vuur en we waren weer veilig. Mijn gemoedsrust wat minder overigens, het bleef uitkijken. Achteraf begrepen we dat dergelijke branden worden aangestoken onder het motto ‘dat is goed voor de vruchtbaarheid van het bos’. Geen idee of het waar is en of het werkt, een avontuur was het zeker!

[picasaview album=’26032010Dag12ChitwanKanoEnJeepSafari’ instantview=’yes’]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑