Nepal dag 13, Olifant safari en naar Kathmandu

Na de Kano en Jeep safari is het vandaag tijd voor, jawel, nog een safari! Normaal gesproken zijn we meerdere keren hetzelfde doen snel zat. Net zoals de tempels hier 😉 Maar dit keer heb ik er zin in! Want het is niet zomaar een safari maar 1 per olifant! Al meteen bij het aankomen bij de vertrekplek ben ik heel nieuwsgierig. Hoe komen we op die platformen op de rug van zo’n beest? Het antwoord blijkt al snel, ze hebben een soort van vlieftuigtrappen gemaakt maar dan massief in de grond. Daarmee loop je redelijk gemakkelijk het platformpje op. Er liggen wat kussentjes en aan de rand kan je lekker leunen. Achteraf gaan je benen wel ontzettend hard slapen maar dat is een detail natuurlijk.

Na het vertrek zijn we al snel 1 van onze olifanten kwijt. Blijkbaar had de olifanten drijver een slechte dag want achteraf bleek dat ze vrij snel terug waren. Het zitten op een olifant is al een avontuur opzich. Zolang je rechtuit gaat of een bochtje door is het allemaal goed te doen, het ergste wat ik mij kan bedenken is dat je zeeziek kan worden. Heuveltjes daarentegen zijn wel iets anders. Hotsend en botsend zitten we in het bakje want bovenop zie je niet wat er bij de poten gebeurd. Wederom is de natuur prachtig en krijgen we een hoop dieren te zien van dichtbij tot veraf. Echte Bambi’s op nog geen 10 meter die heel even opkijkt en daarna lekker door blijft grazen of slapen. Blijkbaar vinden ze het niet erg dat we in de buurt zijn?
Het meest opvallende is nog wel dat we gewoon kunnen blijven praten. De dieren kijken wel op en als de olifant te lang blijft staan merk je dat ze wat ongeduldig of zenuwachtig worden. Maar weg gaan ze echt niet! Er word verteld dat de geur van de olifant de geur van de mens maskeerd. Daardoor vluchten ze niet want de olifant is geen vijand van het hert. De olifanten drijvers schreeuwen ook naar elkaar als er wat te zien is.

En dan waarvoor wij komen, de neushoorns! Deze keer zien we een stuk meer dan enkel de rug. Eerst komen we een jong met moeder tegen. De olifant word de bosjes in gestuurd en de neushoorns laten een klagend geluid horen, staan toch maar op en gaan opzij. Vanaf dat moment is het ‘feest’. De olifanten versprijden en de drijvers worden enthousiast zenuwachtig. Ze proberen een groep neushoorns in te sluiten! Dwars door de bosjes en bomen van meerdere kanten tegelijk. En het werkt. Af en toe staat zo’n neushoorn op een meter afstand. Ze zijn enorm indrukwekkend en zien er een beetje uit als bommetjes, als ze op gang komen zijn ze echt niet te houden. Ik ben ook erg verbaasd dat de olifant duidelijk hoger in rang staat. Okee ze zijn ook wel 2x zo hoog en groter, maar onderschat het pantser van de neushoorn ook niet! En dan vergeet ik de hoorn zelf voor het gemak 😉
Prachtige dieren zijn het, enorm log en rustig en zo dichtbij! In een dierentuin staan ze nog verder weg. En het meest bizarre is nog wel dat zo’n beest op een paar meter afstand blijft staan eten, allemaal planten. Ik had dit niet verwacht!

Na de neushoorns lopen we weer verder langs het water. We beginnen oog te krijgen voor het wild en spotten meerdere krokodillen in het water. Net als de neushoorns zijn dit toch bijzondere dieren om in het wild te zien. De ervaring is nogal anders dan een dierentuin hoor 🙂 Een minder moment was dat we het zelfde water waar we net krokodillen spotten gaan doorwaden naar de overkant! Eerst even lekker water drinken, de olifanten bedoel ik he. En dan lopen maar. Het water komt nog best dicht bij maar geen krokodil te zien. Blijkbaar is een olifant ook voor hun te groot. En tot slot nog een Pauw gespot.
Een prachtige dag met weer iets nieuws. Het is het echt waard, ook als je het zielig vind dat die olifanten in gevangenschap leven. De eigenaren zorgen goed voor ze en geven ze veel aandacht. Naast sociale controle hierop door onder andere de collega’s is het tourisme heel belangrijk voor de gezondheid van de dieren. Touristen accepteren simpelweg geen mishandelingen! En ja het zijn werkdieren natuurlijk, maar ik geloof dat er vrij goed word gezorgt voor de olifanten.

En daarna weer terug naar Kathmandu. Die vieze stad, ik kijk er niet naar uit maar ja, terug moeten we toch een keer he!

[picasaview album=’27032010Dag13OlifantSafariEnNaarKathmandu’ instantview=’yes’]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑