Japan dag 12 – Uwajima en festival

Arianne en Paul werden wakker in een, kort samengevat, plakkerige kamer. Gisteren hebben we een was gedaan en die hing te drogen. De kamer van Nikki en Christa had andere problemen. Het was zo koud dat de voetjes onder de deken moesten blijven. Iets met een airco instelling ☺
Het ontbijt deden we in het hotel. Best smakelijk en voor herhaling vatbaar. Dan de stad in. Er blijkt een lange winkel straat te zijn die overdekt is. Genoeg winkeltjes, souvenirs en eten. En opeens een verassing, het moment was daar… Een andere scout! Uit Spanje. Ze was al een maand op reis door Japan samen met haar vader. Een praatje gemaakt, fototje en weer verder. Op naar het kasteel. Er zijn 12 kastelen in Japan, volgens de folders. En dit is een ‘origineel’ kasteel. Nu is de kreet origineel in Japan vrij breed, van origineel als in origineel materiaal tot aan origineel maar wel 5x verplaatst en opgebouwd. Wij vermoeden dat het in dit geval origineel materiaal is en opgebouwd naar wat bekend is uit die tijd en op de juiste plek. Want we lazen ergens dat door opgravingen en onderzoek er steeds meer bekend werd over die tijd.
Tijd voor de lunch, in het overdekte centrum hebben we een lekker ruikende bakker gezien. Dus daar heen gegaan. En inderdaad, het was ook lekker. Volgens ons een prijswinnende bakkerij. Uwajima is niet heel groot, dus we hebben een willekeurige tempel uitgezocht en daarheen gelopen. Een van de tempels is gewijd aan de fallus. Er staat inderdaad een beeldje van een penis buiten. Het is een kleine maar wel aparte tempel. Volgens het verhaal genas deze vrouwen. We hadden ook gelezen dat Uwajima een sexmuseum had en je raad het vast al, deze staat naast deze tempel. Dus wij dachten hoe zouden die Japanners dat doen? Wij naar binnen. Korte beschrijving, een overdaad aan penissen en beeldjes waarvan je een ander beeld krijgt van religieuze beeldjes. Wij dachten dat het niet erger kon. Nog korter samengevat, expliciete tekeningen en foto’s van nogal bizarre, rare en ranzige dingen. De grootste vraag is dan ook, hoe komen ze in godsnaam aan zo een verzameling. Met een naar gevoel kwamen we naar buiten. Nooit weer.
We wandelen wat geschokt rond en komen een andere tempel tegen. Ha fijn, iets anders. Het blijkt de tempel te zijn die het festival organiseerd. Het festival staat in teken van de duivelse stier. Een ingewikkeld verhaal over de bezetting van korea en nog wat gebeurtenissen lang lang geleden in 15honderdnogwat. Het festival is ergens in 19honderdnogwat. Meer daarover later meer in dit verhaal.
Een van de duivelse stieren werd op het moment dat wij langs kwamen opgebouwd. Een flink bouwwerk van bamboe, stof en een enorme nek. De tempel zelf was ook mooi. Niet heel bijzonder in iets maar wel mooi.
Terug naar het centrum om nog even ge rusten voor de avond. We zagen dat er al stalletjes met voedsel werden opgebouwd. Word een drukke avond zo te zien. Bij het hotel besloten we nog ff een uurtje een late siësta te doen. Vanavond is namelijk een van de 4 festival dagen. Een dansoptocht door de overdekte straat. Tenminste dat begrepen wij. Dus nadat we met veel moeite mogelijk een tijd hadden gevonden die kant op. En inderdaad de optocht was in opbouw. Voorop die grote stier, gedragen door zeker 20 mannen. Daarachter groepjes mensen die meestal gelijk gekleed gaan. Wij zoeken een plekje en wachten af.
Zo af en toe aanspraak van nieuwsgierige mensen, we zijn een van de weinige niet Japanners in de hal. We hebben nog 5 anderen gezien. Denk stoet komt op gang. De stier word voorgedragen door al die mannen, ondertussen zwalkend van links naar rechts en van voor naar achter. En af en toe springend. De kop kan ook op en neer en schudden. Indrukwekkend, vooral door het formaat. Wij worden gevraagd of we mee willen tillen. Paul past ivm met zijn rug. Christa én Arianne gaan erop in en krijgen een plekje onder de stier. Schouders eronder en mee. Enorm zwaar maar ze houden het een paar minuten vol. Daarna mogen de originele dragers weer aan het werk. Ariannes teen in wat beschadigd, achteraf valt de schade gelukkig mee.
Na de draak komen allemaal dans groepen. Dit gaat uren door. De groepen lijken samengesteld uit mensen van scholen, bedrijven en verenigingen. Sommige echt een randje toe, anderen enorm strak en mooi. Een bijzondere ervaring om mee te maken.
Na een tijdje te hebben gekeken zijn we eten gaan zoeken. Op een plein waren eetstalletjes te vinden en stonden tenten met banken en tafels. Ondertussen goot de regen op ons neer. Het smaakte wel. Daarna weer terug naar de dansende mensen. De laatste groepen kwamen langs. Doordat we nu op een andere plek stonden kwamen we erachter dat er ook battles worden gedaan met een jury erbij. Na de laatste groepen kwam er nog een soort toegift en werd er verzameld voor de prijsuitreiking. Door ons ietwat beperkte kennis van het Japans hadden we veel lol met het begrijpen wat er gebeurde. Maar 2 van de top 3 groepen hadden wij goed!
Nadat de bekers zijn uitgedeeld gaan we weer terug naar het hotel om wat te drinken en te slapen…

foto’s dag 12

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑