Japan – Afval, hoe werkt dat? (ook op de World Jamboree)

Een rode draad door de gehele vakantie was wel afval. Al op dag 3 hadden we iets in de gaten… Waar zijn de afval bakken? In Kyoto konden wij ze in ieder geval niet vinden, terwijl dat toch best een grote stad is. Niet in het centrum en niet in de parken of bij bankjes langs de weg. Openbare toiletten zijn er in overvloed, maar afvalbakken…

Nadat het je opvalt dat er geen afvalbakken zijn gaat heel snel nog iets opvallen, er ligt ook niets op de grond. Japan is een voorbeeld van een schone omgeving. Blijkbaar gooit vrijwel niemand wat op de grond. Waren we in Nederland maar zo schoon.
Maar okee, de afval bakken die er niet zijn hebben 1 nadeel voor ons touristen: we kunnen onze troep nergens kwijt. Daar loop je dan met plastic zakjes met het afval dat we verzamelen tijdens een dagje in de stad. Want afval verzamelen is in Japan dan weer geen probleem. Bijna alles wat geen vers fruit is zit in minimaal 1 laag verpakking, bij voorkeur van plastic. Broodjes, drinken, snoep en koek, die laatste meestal in een dubbele verpakking. Bij de fris automaten, die vind je op bijna elke 3e hoek van een straat, staat met regelmaat wel een bak voor de lege flessen en soms ook voor de dop van de fles. Maar dat is ook echt wel alles!

In de kamers waar we overnachten staan gelukkig vaak wel afval bakjes, 30 bij 30 centimeter. Best klein dus voor 1 of 2 dagen afval. De meeste kamers verlieten wij dan ook met al onze spullen minus minimaal 2 zakjes afval en 5 lege flesjes. We kunnen immers het afval vrijwel nergens kwijt. Nu klinkt dit heel extreem maar er is niets overdreven aan dit verhaal. Soms komen we wel een bakje tegen bij een SevenEleven (supermarktje) maar daarmee houd het wel op.
De enige plek waar we publieke afvalbakken hebben gezien is in Heroshima. In het peacepark waren er meer dan genoeg te vinden, dat is de plek waar alle touristen komen. Het peace park is de locatie ter herdenking van de atoombom, dus altijd druk met buitenlanders die vermoedelijk allemaal niet begrijpen hoe ze met afval moeten om gaan.

Gelukkig ging het hoofdstuk afval na onze voorreis vrolijk verder op de Wereld Jamboree. Zoals jullie hebben kunnen lezen heb ik in de 2e helft van de Jamboree een baantje gehad dat onder andere met afval te maken had.
Het werd snel duidelijk dat je je afval mee naar huis neemt als je een Japanner bent. Dit geld niet alleen voor een dagje uit, maar blijkbaar ook als je op kamp gaat. Volgens de geruchten was de eerste verwachting van de WJ organisatie dan ook dat alle contingenten al hun afval mee zouden nemen naar huis (per container?). Dat ging natuurlijk niet gebeuren, al zijn er wel containers met karton onderweg naar de UK gegaan. Hun tenten zaten nog in de doos, en die mochten ze niet (laten) afvoeren naar de Japanse afvalverwerking.

Voor alle medewerkers (een subkamp van ongeveer 6000 mensen) waren 2 recycle centra ingericht. Daarbij moet je denken aan ongeveer 5 stevige partytenten oppervlakte met iets van 5 grote vuilnisbakken ala een oliedrum qua inhoud. En wat kleinere bakjes voor dingen als batterijen. Er schijnt ingezameld te worden in 16 categorieen. Op de Jmboree heb ik de volgende gezien: Karton (geen papier!), pet flessen, pet flesdoppen, blik, metaal, en ‘combustable’ wat werd vertaald als brandbaar. Dit is vrij algemeen voor plastics en gft. En eventueel wat niet bij de rest hoort. Uiteraard is dit zo vanzelfsprekend dat er geen bordjes waren die dit iets meer uitlegt aan de niet Japanner. Met als gevolg dat niet iedereen het sorteren begreep.

Meestal, zoals bij ons, is dat niet zo’n ramp, snap je het niet dan gooi je alles in het restafval en moet je je schuldig voelen, maar je bent het wel kwijt. In Japan is dat ook anders, daar blijf je ermee zitten. Hoe dit komt? De afvalzakken zijn doorzichtig en de afvaldienst bekijkt wat er in ze zak zit. Zit er iets in dat er niet hoort, denk een petflesje of een dop van een petflesje, dan laten ze de zak staan. Uiteraard is er dan wel iemand die de zak open maakt, de petfles(dop) er uit haalt en weer terug zet…

Hopelijk vind je dit stukje tekst ook heel interessant. En ben je nu net zo geintrigeerd in het afval in Japan als ik zelf ben. Zoals misschien wel tussen de regels door te lezen is snap ik het systeem nog steeds niet maar is het wel heel logisch…
Als ik nog een keer in Japan kom hoop ik er meer van te gaan begrijpen. Maar vermoedelijk duurt dat nog wel eventjes.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑